Se alla

Är det rättvist att inte straffa?

Tisdag 17 december 2024

Att parkera ett fordon innebär för de flesta en kostnad. Om du äger parkeringsplatsen kan du använda den fritt, men om du inte gör det är det självklart att en avgift tas ut. Betalas inte avgiften riskerar du en straffavgift som oftast är betydligt högre än den ursprungliga parkeringskostnaden. Detta uppfattas av de flesta som rättvist, regler följs annars blir det konsekvenser. Men inom sjukvården verkar dessa principer för rättvisa inte gälla.

När du bokar en tid på vårdcentralen planerar personalen noggrant för att ta emot dig och andra patienter. Din bokade tid innebär att resurser avsätts för att ta hand om just dina behov. Om du av någon anledning inte kan komma, kan du i dag boka om eller avboka kostnadsfritt fram till 24 timmar före besöket. Även om detta är smidigt för patienten innebär det en stor utmaning för vården, där resurser redan är knappa och tillgängligheten begränsad.

Att slösa på vårdens resurser borde rimligen kosta mer än att använda dem korrekt.

För vården är sena avbokningar eller helt uteblivna besök inte bara besvärliga utan direkt skadliga. När en patient inte dyker upp blir den planerade tiden svår att använda effektivt. Vårdpersonalen kan inte fylla luckan med produktivt arbete i samma utsträckning, och dessutom behöver det uteblivna besöket bokas om. Detta leder till färre genomförda patientmöten och sämre tillgänglighet för alla.

I dagsläget betalar patienter samma avgift för ett uteblivet besök som för ett genomfört, trots att kostnaden för vården är avsevärt högre vid uteblivande. Det är en orättvisa mot både vården och de patienter som verkligen behöver hjälp. Att slösa på vårdens resurser borde rimligen kosta mer än att använda dem korrekt.

Trots att det redan i dag finns en avgift för uteblivna besök är det enkelt att få den avskriven. Skäl som sjukdom eller olyckor är förstås rimliga, men även undanflykter som trafikproblem accepteras ofta. Detta skapar ett system där reglerna kring uteblivna besök är svaga och incitamenten för att ta ansvar är låga.

För att skapa ett mer rättvist system föreslog vi i Liberalerna två konkreta åtgärder: höja avgiften för uteblivna besök och förlänga tidsfristen för att avboka eller boka om besök kostnadsfritt. Tyvärr valde S, C och KD-styret i Region Örebro län att säga nej till dessa förslag. Deras beslut innebär att det fortsatt är samma pris för att missbruka vårdens resurser som att använda dem korrekt. Det tycker vi är fel.

Nästa gång du har svårt att få en tid på vårdcentralen kan du fundera på detta. Hur många patienter har avbokat i sista stund eller bara struntat i att dyka upp? Hur många har undvikit att betala avgiften med undanflykter som trafikstopp? Är det rättvist att slöseri med vårdens resurser inte kostar mer? Vi i Liberalerna tycker inte det. Vården är en gemensam resurs som måste användas rättvist och effektivt. Därför måste det kosta mer att slösa på vårdens resurser än att använda dem.

Willhelm Sundman (L)

oppositionsråd, Region Örebro län