Se alla

Kalymnos kallar och du betalar

Fredag 6 september 2024

Region Örebro län har i år spenderat nästan 300 000 kronor på att skicka anställda på utbildning till fortbildningskurser på den grekiska ön Kalymnos. När vårdpersonalen inte längre får en frukostmacka kan man undra varför viss utbildning förläggs till medelhavets skärgård?

Kalymnos-kurserna marknadsförs som utbildningar för att förbättra konsultationsfärdigheter, inget fel i det. Men deras förläggning på en vacker grekisk ö väcker frågan om detta är en optimal användning av offentliga medel? För dessa resor har redan tidigare varit föremål för kritik inom andra regioner, och det är hög tid att Region Örebro län ifrågasätter upplägget.

Både Region Stockholm och Västra Götaland stoppade dessa resor 2019. Kritikerna menade att kurserna riskerade att framstå mer som en betald semester snarare än nödvändig professionell utveckling. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det är skattebetalarnas pengar som används för att finansiera dessa resor. Därför är det inte orimligt att ur ett perspektiv gällande både etik och prioriteringar, reda ut hur vida det är förtäckt semester eller seriös fortbildning.

Regioner runt om i Sverige, och särskilt Region Örebro län står inför stora ekonomiska utmaningar, inte minst inom hälso- och sjukvården. Att i detta sammanhang spendera betydande summor på resor till attraktiva semesterorter sänder fel signaler. Det riskerar att undergräva allmänhetens förtroende för hur deras skattepengar används, särskilt när alternativa utbildningsmöjligheter som inte innebär utlandsresor finns tillgängliga.

Det är viktigt att säkerställa att personal får nödvändig fortbildning. Men det finns många andra sätt att tillhandahålla det utan att belasta regionens budget med dyra utlandsresor. Digitala kurser, lokala utbildningar, och samarbete med närliggande regioner är några av de mer kostnadseffektiva alternativen som inte bara sparar pengar utan också minskar miljöpåverkan.

För att hejda det eskalerande underskottet för ekonomin beslutade regionen i höstas att: ”Utbildningar ska genomföras med stor återhållsamhet. Det är endast de utbildningar som är verksamhetskritiska som ska genomföras. Från och med 15 september är det bara tillåtet att genomföra resor och konferenser som är verksamhetskritiska. Internationella konferenser och resor är inte tillåtna tillsvidare om de inte finansieras externt.”

Det finns mycket oklarheter kring vad som är verksamhetskritiskt, eller vad som räknas som externfinansiering. Därför föreslog Liberalerna i början av året att Regionstyrelsen skulle granska konferenskostnaderna för att säkerställa att riktlinjerna tillämpades på ett riktigt sätt. Något som det Socialdemokratiskt ledda styret helt saknade intresse för.

Nu står Region Örebro län med beslutade resor till Kalymnos för nästan 300 000 kronor, det förtjänar allvarlig kritik. När vården står inför ekonomiska och operationella utmaningar måste varje krona användas med största omsorg och respekt för skattebetalarna. Regionens ledning behöver omvärdera sina prioriteringar och säkerställa att liknande beslut i framtiden inte bara är ekonomiskt försvarbara utan också etiskt och moraliskt hållbara.

 

Willhelm Sundman (L)

Oppositionsråd, Region Örebro län