Se alla

Liberalernas regionbudget – stark kontrast till majoritetens förslag

Pressmeddelande

Torsdag 2 juni 2022

Liberalerna presenterade i tisdags den 31 maj sitt budgetförslag till Region Örebro län, och de vill storsatsa på vårdcentralerna. Liberalernas budgetförslag till Region Örebro län ställer sig i stark kontrast till den sittande majoritetens budget. De särskilda satsningar som Liberalerna lägger fram har ett stort fokus på primärvården. Det här gör de för att avlasta sjukhusvården.

Mer vård måste ske ute på vårdcentraler och nära där folk bor. När primärvården och vårdcentralerna inte har resurser att klara av sitt uppdrag kommer kostnaden att hamna på den mycket dyrare sjukhusvården i stället. Därför satsar vi 100 miljoner kronor på att stärka vårdcentralerna som ska vara vårdens första linje, säger Willhelm Sundman, Liberalernas oppositionsråd.

För Sundman är rätten till en fast läkarkontakt, eller som han själv kallar det, en husläkare den viktigaste frågan i Liberalernas budgetförslag.

Vi vill etablera ett system med husläkare som är den läkare som har ett helhetsansvar för dig och din vård. Husläkaren ser till att du inte fastnar i vårdkarusellen och hjälper dig att få rätt vård, säger Willhelm Sundman (L).

Vidare ser Liberalerna att det politiska ramverket som styr vårdcentralerna måste förändras. De vill bland annat ta bort vad de kallar för politiska pekpinnar och lämna större utrymme för vårdens medarbetare att styra över sin verksamhet. Willhelm Sundman förklarar:

Det system som styr vårdcentralerna har en del av sin ersättning kopplat till politiska målsättningar som de måste nå upp till för att få de kronor och ören de behöver för att betala sin personal. Det här gör att läkare, sjuksköterskor och andra på vårdcentralerna lägger ned tid och arbete på uppgifter som de kanske inte ser ett direkt behov av. Där vill vi låta vårdpersonalen och inte politiker avgöra vilka insatser deras patienter behöver, säger Willhelm Sundman (L).

I sitt förslag nämner även Liberalerna den senaste tidens prishöjningar och kommande ekonomiska utmaningarna för Sverige. Det här vill de möta genom att göra en full uppräkning för löner och priser på 454 miljoner kronor inom regionen samt en sänkning av skatten med ett öre.

När vi går mot svårare ekonomiska tider är det viktigt att det inte drabbar personalen. Alla verksamheter ska kunna räkna med att inte behöva jaga effektiviseringar för att ha råd att ge sina anställda den löneökning de förtjänar. Samtidigt måste vi även vara medvetna om att vi inte kan beskatta bort vårdens ekonomiska problem. I stället måste länsinvånarna få mer pengar i plånboken när priserna för mat och boende ökar, säger Willhelm Sundman (L).

Budget 2023 Liberalerna Region Örebro län

För mer information kontakta:
Willhelm Sundman, oppositionsråd
Liberalerna i Örebro län
Tel: 070 352 94 06
E-post: willhelm.sundman@liberalerna.se