Se alla

Livrädda för livräddning?

Fredag 30 augusti 2024

Frågan om SMS-livräddning är ständigt aktuell. Den 15 augusti publicerades i NA ett bra inlägg i debatten om när Regionfullmäktige den 12 februari hanterade Liberalernas förslag om att införa det. Socialdemokraterna argumenterade mot förslaget, vilket slutade med att det röstades ned. Resonemanget var snårigt och kritiken grundade sig i huruvida SMS-livräddning verkligen räddade liv eller inte, lite som att fråga sig vad björnar gör i skogen.

Det som gränsar till det tragikomiska är att den medicinska vetenskapen är rörande överens om att tidig hjärt-lungräddning ökar chansen till överlevnad. Ändå är Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet skeptiska till att ge en som drabbas av hjärtstopp den snabbaste hjälpen.

“Det finns inget vetenskapligt stöd som säkerställer att metoden gör någon nytta för befolkningen”, sa hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Bechet Barsom i debatten. Han hänvisade till de två studier som angivits i svaret, bland annat en CAMTÖ rapport från 2019. Läser man rapporten innehåller den inte söktermer som “citizen responder” och “volunteer” vilket gör att rapporten missat betydande forskning.

Sedan 2019 har det dock hänt mycket. Flera nya studier visar på högre överlevnad och högre livskvalitet (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31887366/) bland de som fick hjälp av frivilliga på plats. Regionstyret bortser även från HLR-rådets nationella strategi för ökad överlevnad i hjärtstopp som menar att SMS-livräddning är ett viktigt steg för ökad överlevnad. I den nationella strategin pekar man på en observationsstudie där utfallet av cirka 8 500 hjärtstopp utanför sjukhus analyserats. I 3 400 fall där frivilliga aktiverats, var sannolikheten för överlevnad efter 30 dagar 28 procent högre.

Enligt SMS-livräddning själva leder 43 procent av de larm som skickas till att frivilliga är på plats före blåljus. De utför HLR, använder hjärtstartare, tröstar anhöriga och håller upp dörren för räddningspersonal. Det stärker civilsamhället med medmänsklighet och skapar trygghet i samhället. En avgörande faktor är just tiden. Om man inte tror att tiden är viktig för att öka överlevnaden vid hjärtstopp kanske även blåljusen i sig är onödiga.

Det största problemet sägs vara kostnaden som i sammanhanget är obetydlig. Hälso- och sjukvårdsnämnden har en budget på över 8 miljarder. Kostnaden vi talar om är 500 tkr i engångskostnad och 600 tkr i drift per år för att införa sms-livräddning. Det är i paritet med vad politikerna fikar och går på konferenser för varje år. Att hitta vart dessa pengar kan tas ifrån är inte svårt. Liberalerna kan med nöje peka på flera onödiga inköp som kan slopas för att finansiera något som faktiskt räddar liv.

När samhällsservicen inte går att lita på krävs det ett starkt civilsamhälle med medmänsklighet som skapar trygghet i människors vardag. I dag bor 80 procent av landets befolkning i en region där detta system finns. Men inte i Örebro län, för Socialdemokraterna har inte riktigt bestämt sig än, om livräddning räddar liv.

Willhelm Sundman (L)

Oppositionsråd, Region Örebro län

Fredrik Askhem (L)

Ledamot, Regionfullmäktige