Se alla

Socialdemokraterna är stolta över att de löser de problem de skapat

Fredag 4 mars 2022

Visst kan man känna stolthet över att lösa en Rubiks kub som man själv blandat, men i det här fallet förlitade sig folk på att kuben förblev oblandad.

Akuten på Lindesbergs lasarett är ett tydligt exempel på den här politiska oredan. Först rycker man bort primärjouren i kirurgi och ortopedi nattetid för att sedan när det folkliga upproret blivit ett faktum sätta tillbaka den. Än en gång har Socialdemokraterna räddat dagen från sin egen politik, genialt.

Motståndet för privata inslag i vården leder till att man gör allt för att undvika bemanningsföretag.

Ytterligare ett självskapat problem grundar sig i oviljan till att utöka vårdvalen och ta hjälp av privata vårdgivare, vilket genererar köer för bland annat våra ungdomar att få en NPF-utredning. En insats som blir allt viktigare i en tid där en diagnos även är biljetten till ökat stöd i skolan.

Motståndet för privata inslag i vården leder till att man gör allt för att undvika bemanningsföretag. Men vägran till att sätta in hyrsjuksköterskor vid personalbrister skapar enbart försämrad arbetsmiljö, vilket i sin tur får fler i personalen att lämna. Lösningen på de här problemen finns redan, men det är väl antagligen inte läge än att visa sig företagarvänlig.

Även bristen på allmänläkare som blir allt mer påtaglig kan härledas till den förda politiken. Örebro län har gått från att ha fler aktiva allmänläkare än rikssnittet 2009 till att nu skvalpa runt i den nationella bottenligan. Trots att staten skjuter till medel för att regionerna ska arbeta med att säkerställa rätten till en fast läkarkontakt, något Liberalerna driver under benämningen husläkare, går pengarna till annat. .. trots detta verkar den politiska banan ligga fast till vänster.

Det verkar vara viktigare med eviga seminarier kring nära vård, ett arbete som Myndigheten för vård- och omsorgsanalys förra året pekade på gett föga resultat, än att lägga skattepengarna på vårdcentralerna. Det här problemet kommer däremot inte kunna lösas fram till valet utan ska en förändring till här behövs ett tydligt politiskt skifte.

Visserligen sitter Centerpartiet och Kristdemokraterna sedan förra valet med och styr i regionen nu tillsammans med Socialdemokraterna, men trots detta verkar den politiska banan ligga fast till vänster. En förbättring i frihetlig och företagarvänlig riktig tycks kräva större insatser än vad de båda klarat av.

Det är valår i år. Vad du bör fråga dig själv är om du vill ha politiker som skapar fler problem eller som arbetar med att lösa de vi redan har. Vill du se förbättring och förändring på riktigt kan du med gott samvete rösta med Liberalerna.

Willhelm Sundman (L)

oppositionsråd Region Örebro län