Spelar vi rysk roulette med psykiatriska patienters framtid?
Onsdag 20 mars 2024
Styret i regionen är full färd med att fastställa utvecklingsplaner för hälso- och sjukvården.
För att regionen ska klara sitt uppdrag behövs tydliga prioriteringar och omfattande förändringar i både arbetssätt och struktur. S, C och KD talar om tillgänglig och personcentrerad vård men vill centralisera mer av vården för att eventuellt spara in några miljoner utan eftertanke.
Det som drabbas gäller inte minst de patienter i störst behov av tillgänglig och trygg psykiatrisk vård i norra och västra länsdelen.
Heldygnsvårdplatserna inom allmänpsykiatrin i Karlskoga föreslås avvecklas i utvecklingsplanen. I stället ska ett pilotprojekt genomföras med ett specialiserat psykiatriskt omvårdnadsteam för att ge utökad vård i hemmet.
Heldygnsvårdplatserna i Lindesberg, som temporärt stängts idag, föreslås inte öppnas igen. I stället genomförs, precis som i Karlskoga, pilotförsök med specialiserat psykiatriskt omvårdnadsteam (SPOT).
Patienter som är i behov av heldygnsvård föreslås i stället ta sig till Örebro för hjälp på USÖ.
Den psykiatriska vårdavdelningen på Lindesbergs lasarett stängde redan i somras där ett pilotprojekt med satsning på hembesök och mobila team startade och skulle utvärderas under 2024.
Nu verkar det pilotprojekt som startade i somras tagit en ny form som pilotprojekt 2.0 trots att förändringen inte utvärderats.
Hembesök och mobila team är troligen bra satsningar men bör inte ses som ersättning för heldygnsvårdplatser, utan snarare som komplement.
För patienter i norra och västra länsdelen i behov av heldygnsvård, som nu hänvisas till USÖ, blir vården alltmer otillgänglig.
Bättre prioritering av resurser måste till och rätt vård ges på rätt nivå där hembesök och mobila team är en del. Det betyder inte att andra vårdnivåer ska stängas ner för att flyttas in till Örebro.
Det är en självklarhet att alla länsinvånare har rätt till lika god och tillgänglig vård. Det är inte bara en fråga om kostnadseffektivitet utan även en fråga om sjukvårdens legitimitet. En legitimitet som nu tar skada då många invånare känner sig ignorerade av den politiska ledningen.
Som regionpolitiker representerar man invånare från hela länet och har fler parametrar att beräkna än de siffror som presenteras av tjänsteorganisationen.
Lindesbergs lasarett har många gånger hotats av nedskärningar till förmån för att resurser flyttas till USÖ.
Det är varken rationellt eller rättvist att slå undan benen för väl fungerande verksamhet och de sköraste patienterna, för eventuella kortsiktiga besparingar på några få miljoner när vi beskattar länsinvånarna på flera miljarder och dessutom nyligen höjt skatten ytterligare.
Region Örebro län har stora utmaningar relaterade till demografi och ekonomi. Vi behöver bryta trenden av centralisering och börja bygga ut verksamheten som finns nära invånarna.
Ofrånkomligen behöver den samlade verksamheten effektiviseras, men det innebär inte att vi ska räkna på kortsiktiga ekonomiska vinster på bekostnad av de sköraste.
Tillgänglighet, närhet och kontinuitet är förutsättning för att inte redan oacceptabelt höga suicidal riskerar öka. Detta undergräver förtroendet för hälso- och sjukvården från patienter och anhöriga!
Mats Einestam (L)
Ledamot i beredningen för psykiatri