Alla som behöver hjälp ropar inte efter den
Måndag 24 maj 2021
Arbetet för att förhindra suicid måste stärkas, men flertalet kommuner i länet saknar en plan för att arbeta med frågan.
Samtidigt som fler unga mår så dåligt att de väljer bort sina liv är suicidfrekvensen dubbelt så hög hos unga män som hos unga kvinnor…
Antalet suicid har minskat i Sverige under de senaste åren och gruppen unga sticker ut mer än andra, men av helt fel anledning. Enligt Socialstyrelsen står gruppen ung (15-24 år) för ungefär en tredjedel av alla suicidfall. Frekvensen av suicid har även stadigt ökat för den här gruppen sen 2016. Det här är inte acceptabelt.
Samtidigt som fler unga mår så dåligt att de väljer bort sina liv är suicidfrekvensen dubbelt så hög hos unga män som hos unga kvinnor, vilket kan ses som ett resultat av osunda könsnormer och vår föreställning kring hur män och kvinnor är och ska vara. Den stereotypa bilden av den starka självsäkra mannen får inte bli ett hinder varken för män att söka hjälp eller för samhället att identifiera män som ligger i riskgrupp för suicid.
Varje människa som väljer att avsluta sitt liv i förtid på grund av psykisk ohälsa är en tragedi
Det finns inget enkelt svar på det här problemet men en del av lösningen är att skolhälsovården, vårdcentraler och ungdomsmottagningar måste få större möjlighet att hjälpa unga med psykisk ohälsa. Den som behöver stöd ska inte behöva vänta. Köerna till den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin måste kortas men en långsiktig lösning når man genom det preventiva arbetet.
Här är Region Örebro län en nyckelspelare i att göra detta möjligt. Genom samverkan och tillgängliggörande av kunskap kan regionen underlätta och proaktivt arbeta med att stödja verksamhet för suicidprevention. Mycket arbete pågår men kommunerna måste involveras och prioritera dessa frågor i högre utsträckning än vad som idag görs.
Varje människa som väljer att avsluta sitt liv i förtid på grund av psykisk ohälsa är en tragedi. Hela samhället måste sluta upp bakom att säkerställa kommande generations psykiska hälsa. För vissa val finns ingen ångerrätt.
Willhelm Sundman (L)
Liberalerna, oppostionsråd, Region Örebro län
Elin Nilsson (L)
Liberalerna, gruppledare, Lekebergs kommun