De mest utsatta är de minst synliga
Fredag 17 december 2021
Missbruksvården måste komma närmre de som är i behov av den. Därför behöver Region Örebro läns sprututbytesprogram utvecklas och utökas till länssjukhusen, där Lindesbergs lasarett bör vara först att få stärkta resurser för att erbjuda den vården.
Ingen vet hur många missbrukare som finns i Örebro län, men om vi ser till den narkotikarelaterade statistiken är det tydligt att det är mer problematiskt nu än förr. Även om siffrorna kring den självrapporterade narkotikaanvändningen visar på en minskning av antalet användare ger kompletterande fakta en mer nyanserad bild av situationen.
Andelen patienter i länet som har vårdats för psykiska störningar och beteendestörningar orsakade av opioider som huvud- eller bidiagnos och som samma år hämtat ut narkotikaklassade mediciner har ökat enligt det nationella patientregistret. Mellan åren 2011 och 2019 har vi gått från 9.5 procent till dryga 28procent av de som vårdas för psykiska- eller beteendestörningar som även hämtat ut narkotikaklassad medicin.
Likaså har narkotikadödligheten ökat. Enligt folkhälsomyndigheten har antal dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar i Örebro län gått från 6,4procent 2011 till 12,1procent 2020 vilket nu är högre dödlighet än riksgenomsnittet. Det om något borde ge en indikation på att missbruket av narkotika leder till mer lidande och kostnader för samhället nu än tidigare.
Kanske finns det några som önskar att dessa människor inte fanns eller att problemet bara kunde försvinna, men vi måste bygga ett samhälle utifrån de förutsättningar som finns och den verklighet som existerar. Det betyder att även om någon anser att sprutmissbrukare inte borde finnas behöver de som fastnat i detta missbruk all hjälp de kan få för att ta sig ur sitt beroende.
I utvecklingen av nära vård behöver missbruksvården bli en del av den vård som ges så nära individen som möjligt. I nuläget är den geografiska distansen ett hinder för att söka sig till ett bättre liv.
Stöd och hjälp finns att få genom sjukvårdens missbruksstöd och sprututbytesprogrammet på USÖ, men det förutsätter att behövande tar sig in till Örebro, vilket kan både vara en utmaning och en fara.
För den som lever i samhällets skuggsida kan en resa från Ställdalen eller Stråssa vara ansträngande nog, men väl inne i Örebro finns även risken för att komma i kontakt med langare och andra kriminella som inte vill en väl. Enligt Örebro kommun är city nu den mest otrygga platsen i kommunen. Att missbrukare runt om i länet då måste riskera att utsätter sig själv för fara under sin väg bort från droger är inget vinnande koncept.
Vi behöver flytta missbruksvården närmare missbrukarna om vi menar allvar med att minska både bruket och dödligheten. Ett första steg är därför att utöka Region Örebro läns sprututbytesprogram till Lindesbergs lasarett och skapa bättre förutsättningar för några av de mest utsatta i norra länsdelen att finna en väg tillbaka till ett liv i frihet från droger.
Willhelm Sundman (L)
oppositionsråd, Region Örebro län
Nils Detlofsson
Liberalerna i Lindesbergs kommun
Birgitta Borg
Liberalerna i Nora kommun