Se alla

Människor måste få bidra inte bara bidrag

Måndag 4 juli 2022

Den stora klyftan i Sverige går mellan den som har ett arbeta att gå till och den som saknar detsamma.

Är man dessutom ny i landet, saknar nätverk utanför den egna familjen och lever i en kontext där man som kvinna förväntas ta huvudansvaret för hem och barn är tröskeln för att komma ut i jobb ofta väldigt hög. Tröskeln behöver bli lägre Sverige finns få enkla jobb jämfört med många andra utvecklade länder. Det gör att människor som kommer hit har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Samtidigt har vi byggt upp ett system där bidragen låser in människor i ett utanförskap, men en annan väg är möjlig. På Soheilas kök får kvinnor som haft svårt att hitta ett jobb en fot in på arbetsmarknaden.Ofta lever dessa kvinnor i utanförskap på grund av en förtryckande kultur som hindrat dem från att ta sig in i det svenska samhället som självständiga individer. Att det även betalas ut bidrag så länge dessa kvinnor går hemma gör det inte lättare att slå sig fri.

Språket är viktigt, ja, men utan en förståelse för samhället man lever i kommer språket i sig inte leda till en lyckad integration.

Vi måste erkänna och erbjuda människor en väg in i samhället som går genom att stärka deras egenmakt. Den som kan språket och kan tjäna sina egna pengar får lättare att bryta sig loss från fängslande strukturer. Att år efter år gå på bidrag stärker bara känslan av otillräcklighet och bryter ner människans vilja att förändra och skapa sin egen framtid.

Liberalerna vill sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och göra det enklare att få ett första jobb som ny i Sverige. Den som kan och vill arbeta måste få hjälp och matchning från dag ett. Fler enkla jobb skulle kunna erbjudas inom offentlig sektor men vi måste ta tillvara på aktörer inom förenings- och näringsliv som kan erbjuda ett arbete och stärka integrationen. Att bryta segregationen är ett gemensamt ansvar.

Det är därför initiativrika personer som Soheila Fors är så viktiga för att ge dem som lever i ett utanförskap i Sverige en väg in till att bli mer självständiga. När man lär sig språket, arbetar och träffar nya människor blir integrationen en naturlig process. Det offentliga kan göra mycket men det är de enskilda initiativen hos civilsamhället och företagare som visar vägen, bort från ett liv med bidrag och stödjer de första stegen till att kunna bidra.

Willhelm Sundman (L)

Oppositionsråd, Region Örebro län

Elin Nilsson (L)

Toppkandidat till riksdagen.