Det är Örebro som smäller på resten av länet
Söndag 31 mars 2024
I en lokalpatriotisk artikel bevisar Socialdemokraternas kommunalråd John Johansson sin bristande förståelse för hur sjukvården fungerar. Han tycker att norra länet bara behöver en vårdcentral per kommun, eftersom Örebro kommun växer mest befolkningsmässigt, och vill då spara på vårdcentralerna i Lindesberg.
Vad han däremot inte förstår är att det är stor skillnad på vem som bor var i länet.
Lindesberg har en befolkning med 26 procent över 65 års ålder, där Örebro enbart har 18 procent. Det är ingen liten skillnad.
Ser vi till närliggande kommuner som Hällefors och Ljusnarsberg är den siffran 30, respektive 33 procent.
Förändringen över tid ser även olika ut. Antalet äldre över 65 års ålder i Örebro kommun har ökat med en procentenhet på tio år. I Ljusnarsberg har det ökat med närmare fem. Skulle Örebro och Ljusnarsberg byta
demografiska förhållanden hade Örebro haft ca 30 000 fler invånare över 65, nästan lika stor mängd som antalet invånare ökat i Örebro sedan Johanssons flytt till kommunen 2002.
Oaktat skillnaderna i demografin mellan länets kommuner finns ett viktigare perspektiv att förhålla sig till, geografin.
Det tar 30 minuter att gå mellan Tybble och Ängens vårdcentral i Örebro. Ska du gå från Freja vårdcentral till Lindesbergs får du addera fyra timmar på den gångmarschen.
Nu finns det än så länge kollektivtrafik vilket gör att ingen behöver vallfärda dessa avstånd, men det illustrerar ändå en poäng att distanser och närhet till vård är en viktig fråga att ta hänsyn till.
Om Johansson menar allvar med sina synpunkter kring antalet vårdcentraler borde han även vara för att lägga ner Odensbackens vårdcentral. Det är färre antal listade patienter där än på Freja vårdcentral, samt att det både är bättre förbindelser och närmre till Örebro.
Nu ska ingen lägga ner varken Odensbackens vårdcentral eller någon annan, för problemet ligger inte i antalet vårdcentraler utan vilket uppdrag vi ger dem och vilken ekonomi de förväntas klara av det på.
Av samtliga regiondriva vårdcentraler är det enbart 3 av 24 som inte går med underskott. Resterade hamnar på röda siffror. Det totala underskottet för regionens vårdcentraler i Örebro uppgick till ca 50 miljoner kronor medan vårdcentralerna i Lindesberg landade på cirka 16 miljoner i underskott.
Det är procentuellt högre i relation till antalet invånare, men då måste vi komma ihåg skillnaden i demografin. Äldre patienter behöver helt enkelt mer vård, vilket kostar mer.
Vad Johansson säger när han påstår att Örebro inte ska ta smällen för andras vård är att de sköra och äldre runt om i länet ska stå tillbaka för den relativt friska och unga befolkningen i Örebro. Det är ett rätt osmakligt förhållningssätt och jag är glad över att han inte har något inflytande i regionens beslutande församlingar.
Det ska även tilläggas att modellen för vårdcentralernas lokalhyra innebär att alla vårdcentraler nu betalar för Skebäcks nya lokaler. Rättvist? Tveksamt.
Hade Johansson haft lite mer insyn i hur sjukvården fungerade och finansierades skulle han även förstå att det inte spelar någon roll rent ekonomiska att lägga ned en vårdcentral på sättet som regionens S, C och KD-styre vill göra, för pengarna är kopplade till patienterna, inte vårdcentralen.
Därför är det avgörande att se över vårdcentralernas uppdrag och vilket utbud de förväntas ha beroende på vilket patientunderlag de har. Där ligger lösningen.
Liberalerna anser att kärnan för alla vårdcentraler ska vara en bemanning med distriktsläkare. Att centralisera, ta bort läkarna och tro att allt ska bli bra, är ingen lösning någon patient vill ha.
Willhelm Sundman (L)
Oppositionsråd, Region Örebro län