Se alla

S, C och KD krossar den nära vården

Tisdag 2 april 2024

Att regionens ekonomi går dåligt kan nog ingen ha missat. Men när man inte trodde det kunde bli värre kommer regionens S, C och KD-styre ut med förslag som får en att häpna.

För deras förstudie om besparingar i norra länet slår undan alla möjligheter för en god och nära vård.

Den plan som tagits fram för att omorganisera sjukvården i norra länsdelen säger att tre vårdcentraler ska bli en i Lindesberg. Förslaget är en del i att spara pengar, trots detta är siffrorna mycket osäkra. Enligt planen nämner man ekonomiska effekter som lägre lokalkostnader, minskad personalkostnad och mer intäkter genom den målrelaterade ersättningen. Det här ska tillsammans generera en besparing på cirka fem och en halv miljon kronor, men med största sannolikhet kommer så inte bli fallet.

Genom att stänga receptionerna i Frövi och Storå, samt ta bort akutsjuksköterskan där, räknar man med en effektivisering på ca två och en halv miljon.

Att säga upp personal skulle vara en besparing, däremot ska inte personalen sägas upp, utan enbart flyttas. Vilket innebär att kostnaderna är kvar, bara på en annan plats i regionens budget.

Samtidigt ger längre avstånd till vårdcentralen ökad risk för att patienter avstår från att söka vård. I stället blir det akutmottagningen som får ta emot dem när sjukdomstillståndet gått obehandlat allt för länge. Mindre kostnader för primärvården kanske, men högre utgifter för slutenvården.

På samma sätt tänker man att det finns pengar att hämta om man når måluppfyllelsen i telefontillgänglighet, men även här är det snedtänkt. Storå hade 2023 en telefontillgänglighet på 97 procent, Freja hade 95 procent. För att få full ersättning behöver man ha över 90 procent telefontillgänglighet och gällande Lindesbergs vårdcentral låg den på 63 procent.

Skulle man slå ihop resultaten är det inte säkert att de tillsammans ens når 80 procent tillgänglighet, vilket är den lägre graden för ersättning. Det finns alltså en risk för att inte nå upp till målet över huvud taget vilket innebär noll kronor i ersättning.

Det bör även påpekas att enbart fem av länets vårdcentraler klarade av att upprätthålla en telefontillgänglighet över 90 procent. Varför två av dessa nu inte ska få fortsätta med sin, mot alla odds, väl fungerande verksamhet ter sig märkligt.

Man ska även spara ungefär en miljon på minskade lokalkostnader. Det här förutsätter såklart att det inte blir högre lokalkostnader för den personal som tvingas flytta. Den stora kostnaden är dock kanske vad som inte syns i kalkylen, och det är kostnaden för vad som händer om vi tappar våra medarbetare.

Regionens personal är inte livegna, deras anställning och arbetsplats är till stor del deras val.

Vad är det som säger att de som idag jobbar på Storå eller Freja vårdcentral kommer att jobba kvar om det blir en förändring som de inte vill ha?

Kommer läkarna på Storå vilja jobba som satellitläkare och utgå ifrån Lindesbergs vårdcentral?

Kommer sjuksköterskorna vilja jobba på ensamma mottagningar utan sina tidigare kollegor?

Vad är det som säger att den kompetenta vårdpersonal som vi dag har inte går till andra arbetsgivare?

Det är dags att S, C och KD-styret tänker om. Kostnaderna för att spara några miljoner kan få förödande konsekvenser för helheten i regionen och framför allt för de sjukaste och mest utsatta patienterna.

Att krossa den nära vården på det här sättet är inte rätt svar för framtiden. Liberalerna kommer därför säga nej till det här förslaget.

Regionens lösning ligger inte i att sänka primärvården, det finns gott om andra slukhål att arbeta med.

 

Willhelm Sundman (L)

Oppositionsråd, Region Örebro län