Se alla

Vilka vårdcentraler ska S, C och KD ta bort i Karlskoga?

Tisdag 9 april 2024

Region Örebro läns S, C och KD-styre har nu påbörjat arbetet med att möblera om sjukvården i norra länsdelen.

Där ska tre vårdcentraler slås ihop till en och samma i Lindesberg, då man anser att det ska vara en vårdcentral per kommun. När styret är färdiga i norr ska de gå över till andra delar i länet. Därför är det redan nu många som undrar vad planen blir för alla andra kommuner, och hur många vårdcentraler som ska få finnas runt om i länet.

Lindesbergs kommun är länets största kommun sett till landareal och den tredje största i antalet invånare. Karlskoga kommun är till ytan mindre men har några tusen fler invånare. I Lindesbergs kommun är nu samtliga vårdcentraler geografiskt spridda. I Karlskoga är de koncentrerade till tätorten. Om det då anses räcka med en vårdcentral i centralorten i Lindesbergs kommun, borde nuvarande styre med samma logik planera för att enbart en, eller möjligtvis två vårdcentraler ska finnas kvar i Karlskoga.

Liberalerna står inte bakom den centraliserings iver som råder inom Region Örebro läns politiska styre. Vi vill gå mot en mer nära vård där vårdcentraler kommer närmre patienterna och där distriktsläkaren utgör kärnan i primärvårdsarbetet. Nära kontakt med patienterna ger en bättre kännedom om behoven och sjukdomsbilden som finns i lokalsamhället. Därför måste vi flytta ut pengar från slutenvården och den överväxta administrationen till vårdcentralerna och ut till länets invånare.

Därför kräver vi svar från Region Örebro läns politiska ledning kring vad planen är för primärvården i länet. Vilka vårdcentraler tänker ni lägga ned i Karlskoga kommun? Vilka delar av Karlskoga lasarett ska ni plocka bort här näst? Varför är det bara länets invånare utanför Örebro kommun som ni väljer att skära ner på? Dessa frågor kräver ett svar, innan allt ert förtroende är förbrukat.

 

Willhelm Sundman (L)

Oppositionsråd, Region Örebro län

Birgitta Malmberg (L)

Beredningen för specialiserad vård, Region Örebro län