Fast läkarkontakt kräver en politisk förändring
Debattartikel - Willhelm Sundman (L)
Söndag 5 september 2021
Sveriges Läkarförbund, Örebro läns Läkarförening och Svenska Distriktsläkarföreningen skriver i sin debattartikel, på NA Debatt den 13 augusti, att de vill se ökade resurser till vårdcentralerna. Liberalerna delar den uppfattningen och med en liberal regional budget hade deras önskan redan varit verklighet.
Liberalerna är det parti i Region Örebro län som lägger störts satsning på primärvården i sin budget. Vi föreslog en ramökning på 100 miljoner kronor för länets vårdcentraler. En sådan satsning skulle ge primärvården starkare ekonomi och bättre planeringshorisont istället för den tillfälliga satsning som de styrande i den Socialdemokratiska majoriteten regerar på.
Precis som artikelförfattarna skriver finns många fördelar med en fast läkarkontakt. Att känna sin läkare och när läkaren känner sina patienter ökar tryggheten, ger bättre tillgänglighet, högre kvalitet och en mer effektiv sjukvård. Patienten ska inte behöva berätta hela sin sjukdomshistoria vid varje besök. Genom att ha kontakt och vetskap om vem som är ens fasta läkarkontakt kan mindre besvär enkelt lösas med ett telefonsamtal eller ett mejl. Det blir även lättare och mer naturligt att prata om livsstilsrelaterade frågor med någon man känner och känner igen, särskilt för dem som behöver vården mest
Liberalerna har i decennier arbetat för ett husläkarsystem, tillika fast läkarkontakt, men länge mött motstånd. Trots att lagen säger att alla ska få möjlighet till fast läkarkontakt finns mycket att göra för att det ska bli verklighet och det handlar inte enbart i avsaknad av resurser utan även hur väl vi använder de resurser som vi har.
Vårdens medarbetare är kapabla att bedöma vilka punktinsatser som ska erbjudas på vårdcentralen.
Primärvårdens utmaning är inte enbart i den ständiga underfinansieringen utan även den konstanta överbyråkratiseringen. Politiska mål om vad en vårdcentral ska erbjuda sina patienter är inte bara ett ifrågasättande av den medicinska personalens kompetens utan även ett ineffektivt sätt att erbjuda rätt vård överallt. När måluppfyllelse även kopplas till intäkter ställer man verksamhetens ansvariga i valet mellan att erbjuda vård som patienter behöver eller vård som ger verksamheten intäkter.
Det är inte ett val vi vill ställa regionens medarbetare inför. Vårdens medarbetare är kapabla att bedöma vilka punktinsatser som ska erbjudas på vårdcentralen. Att ge en vårdcentral mål om att ge ett visst stöd till vissa patienter oavsett om personalen bedömer det nödvändigt eller ej är inte att visa tillit till professionen.
Ska vi få en effektiv och välfungerande primärvård där både patienter och medarbete känner att de har förtroende för verksamheten måste vi stärka upp resurserna, rensa bort politiska pekpinnar och ge patienter sin självklara rätt till en fast husläkarkontakt. Det finns mycket att göra och mycket skulle redan varit påbörjat om regionen hade haft ett annat politiskt styre. Den som vill se en förändring i vården, behöver först se till att det blir en förändring i politiken.
Willhelm Sundman (L)
oppositionsråd, Region Örebro län