Se alla

Måste kosta mer att slösa vårdens resurser

Onsdag 31 januari 2024

Sjukvården har stora utmaningar angående både personal och pengar. Trots detta pågår ett slöseri där besök uteblir från bokade tider, utan att det kostar mer för besökaren än om mötet hade genomförts. Detta är inte rättvist.

För den som bokar ett besök på en vårdcentral finns möjligheten att avboka eller omboka möten kostnadsfritt 24 timmar innan avtalad tid. För patienten kan det här vara bekvämt, men för verksamheten är det ett betydande problem. Detta eftersom personalen tvingas att snabbt fylla dessa ombokade tider med nya patienter, med väldigt kort varsel. Är det något enstaka besök som ska flyttas kan det gå bra, men när listan blir lång leder det till frustration för både den som blir hastigt inbokad och den som stressar för att få in patienter. Vi anser att denna tid bör utökas.

Ett annat problem är när patienter, utan att meddela, helt enkelt inte dyker upp på sina inbokade besök i vården. Patienter som inte dyker upp på sina bokade tider, missar inte bara den vård de kan behöva, utan hindrar även andra från att få vård, genom att ta tid i anspråk för besök som inte blir av.

Avgiften för ett uteblivet besök är i dagsläget det samma som om besöket skulle ha genomförts. Så kan vi inte ha det. Det måste kosta mer att slösa med sjukvårdens resurser än att använda dem. För de sjuksköterskor som skall administrera besöken tar det mycket av deras arbetstid i anspråk. En hel del dyrbar läkartid går också till spillo när man inte lyckas boka in nya patienter. De verkliga arbetstidskostnaderna är betydligt högre än vad man betalar i patientavgifter.

När nu hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen höjde avgifterna i sjukvården med tio procent, ville vi i Liberalerna att man skulle se över frågan ytterligare så att höjningen sker på ett mer genomtänkt sätt. Bland annat ville vi att en större del av höjningen skulle läggas på avgiften för uteblivna besök. Vi ville även att tiden för när man kan göra kostnadsfria av- och ombokningar ses över, för att ge vården större möjlighet att planera sin verksamhet.

Det politiska styret med Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet sa tyvärr nej. Detta är beklagligt. Det hade inte funnits några hinder att skjuta upp beslutet. Kanske tar det emot när det politiska styret inser att det finns brister i deras förslag. Eller kanske är det så, att de anser att det regelverk vi har idag inte har några brister. Oavsett vilket, så är båda inställningarna bekymmersamma när regionens ekonomi ser ut som den gör.

Vi behöver överväga alla goda förslag, och våga tala med varandra, om vi ska kunna få långsiktiga lösningar på framtidens utmaningar. Om Region Örebro län skall kunna ha en fungerande verksamhet för kommande generationer att ta över och förvalta, så kan inte ett minoritetsstyre köra vidare, utan att förankra och samtala med oppositionen. Det bästa för alla vore, om regionens politiska styre tänker om och tänker rätt. Att fortsätta som de gör nu kommer inte att bli lätt.

 

Willhelm Sundman (L)

oppositionsråd, Region Örebro län

Birgitta Malmberg (L)

ledamot i Beredning för somatisk specialistvård och högspecialiserad vård, Region Örebro län

Mats Einestam (L)

ledamot i Beredning för psykiatri, Region Örebro län