Se alla

All narkotika kommer inte olagligt över gränsen

Torsdag 15 februari 2024

Det finns kritik mot den nya postlagen som inte lyckas hindra och fånga in alla de paket med illegal narkotika som skickas till Sverige.

Självklart är det här ett problem, men stora mängder narkotika behöver inte smugglas in, utan passerar tullen helt legalt. För skrivs det ut på recept är den inte bara helt laglig, utan ofta till stor del gratis.

Den ökande brottsligheten i antal fall och nivå av våldets brutalitet har på vissa håll i landet etsats sig fast i samhällskroppen. Ofta göds våldet av ett narkotikaflöde som skapar och underhåller såväl konflikter som missbruk. För att hindra eskalering av en nedåtgående spiral måste narkotikan bort från gator och torg. Då behöver regionerna i Sverige stärka sin kontroll av utskrivning gällande narkotikaklassade preparat. För mediciner som hanteras på lagligt sätt får inte riskera att bli illegala droger.

År 2018 var narkotikaklassade läkemedel polisen och tullens näst vanligaste beslag. Men preparaten kan lika väl hamna i kriminellas fickor via utskrivning av legitimerade läkare. Inom Örebro län har det hämtats ut dryga 100 000 förpackningar opioider varje år sedan 2021. Det betyder inte att 100 000 länsinvånare får opioider utskrivna, men för ett län med ca 300 000 invånare är det en rätt ansenlig mängd legal narkotika som flödar ut från apoteken.

Enligt lagen finns ett högkostnadsskydd för läkemedel. Det gör att du som patient betalar mycket lite, eller inget alls för dina läkemedel. I grunden är det här bra, man ska inte lida ekonomiskt för något man inte kan påverka. Däremot blir det problematiskt när systemet utnyttjas för att hämta ut mediciner som säljs vidare på den illegala marknaden. För den som betalt för de kriminellas varor är då du.

Regionerna bär till stor del kostnaden för läkemedel inom högkostnadsskyddet. Visserligen ersätts dem av staten, men det går inte att bortse ifrån att den skatt du betalar in till regionen kan gå till att betala för narkotika som säljs vidare och sprids i kriminella kretsar. Region Örebro län, likt alla andra regioner, har ett ansvar att sätta stop för och begränsa missbruket av narkotika.

Det måste sägas att majoriteten av läkare gör ett fantastiskt jobb med ett professionellt bemötande och ändamålsenlig utskrivning av läkemedel. Samtidigt kan vi inte blunda för de risker som finns utan att vidta åtgärder. Under de senaste åren har flera läkare fråntagits läkarlegitimation efter att ha ertappats med att skriva ut stora mängder narkotikaklassade preparat till kända gängkriminella. I andra fall har läkare förstört journalanteckningar när Inspektionen för vård och omsorg börjat granska deras utskrivningar.

Det är uppenbart att Region Örebro län och resten av regionsverige behöver stärka och fördjupa sitt arbete med hur man hanterar narkotika. För sjukvården får inte, och ska inte bidra till att skapa fler missbrukare.

 

Willhelm Sundman (L)

Oppositionsråd, Region Örebro län