Den 13 augusti gick Finland ut med att de rekommenderar befolkning att använda munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser. Nu vill Liberalerna i Örebro län att Regionen inför rekommendationer om munskydd i det regionalt drivna kollektivtrafiken.

  • Vi måste göra vad vi kan för att skydda medborgare och rädda liv men samtidigt undvika att stänga ner samhället allt för mycket. Då är en rekommendation på munskydd i kollektivtrafiken en självklarhet, säger Willhelm Sundman.

I en stor litteraturöversikt publicerad av Karolinska institutet stödjer resultaten användningen av munskydd för att minska spridningen av det nya coronaviruset.  Samtidigt rekommenderar rektor Ole Petter Ottersen på Karolinska institutet höstterminens studenter att bära munskydd.

  • Man kan alltid begära mer underlag och kräva mer efterforskning i frågan men var går egentligen gränsen för när man kan säga att man har tillräckligt med underlag? Vi vet att munskyddet stoppar stora delar av droppsmittan, det bör vara bevis nog, säger Willhelm Sundman.

I veckan har även Omstartskommissionen lagt ett förslag på rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken. Munskydd är en del för att få Sveriges ekonomi på fötterna.

  • Egentligen handlar det här om sunt förnuft. Som politiker kan man antingen stå vid sidan av och hoppas på det bästa, eller så kan man agera och göra sitt bästa. Vi måste alla ta ett samhälleligt ansvar för att värna om och skydda våra mest utsatta, säger Willhelm Sundman.

 

För mer information kontakta:

Willhelm Sundman
Liberalerna i Örebro län
Tel: 070 352 94 06
E-post: willhelm.sundman@liberalerna.se