Se alla

Det digitala utanförskapet för barn måste brytas

Måndag 23 maj 2022

Barn ska leka mycket med varandra, det är därför skolgårdar är fulla av klätterställningar och annat som bjuder in till lek. Tyvärr finns det barn som inte kan bli inbjuda till att fortsätta leka efter skoltid.

Även om leken tar slut på skolgården fortsätter umgänget vidare på kvällen via online-spel och andra kommunikationssätt, men den leken kan inte alla barn vara en del av. Många barn som växer upp i social och ekonomisk utsatthet lever i ett osynligt utanförskap på grund av att de helt enkelt saknar en dator i hemmet.

Den orättvisa som det innebär att vissa barn aldrig kan, trots att de vill, vara en del av det digitala samhället är inte bara ett socialt problem utan även en stor ekonomisk förlust för samhället. Att inte ha möjligheten till rätt digitala verktyg i ett modernt samhälle är ett hinder för att ta till sig information, uttrycka sig estetiskt eller för den delen utveckla ett intresse för framtidens yrken inom den digitala världen.

Det finns inget som säger att barn som lever i socioekonomisk utsatthet inte skulle kunna bli framtidens dataingenjörer eller digitala designers, men utan rätt förutsättningar kommer de aldrig få chansen. Därför är det så otroligt tacksamt med organisationer som Barnens dator som arbetar med att ge barn en modern dator för att alla barn ska kunna bli en del av framtidens digitala samhälle.

Barnens dator är en ideell organisation som tar emot delar och datakomponenter för att sedan sätta ihop dem till en välfungerade komplett dator. Det finns inget vinstintresse utan bara ideella krafter som vill på eget initiativ göra en värdefull insats för samhället och de barn som lever i ett digitalt utanförskap. Det är en verksamhet som borde få mer uppmärksamhet från politiken.

Ett av Region Örebro läns uppdrag är att stärka tillväxten i länet. Ska regionen klara av att få in skattepengar för att leverera en sjukvård som fungerar och en kollektivtrafik som rullar behöver fler arbeta och betala skatt. Tillåts delar av kommande generationer att växa upp i ett digitalt utanförskap blir det här uppdraget än svårare än vad det redan är.

Vi som samhället måste bli bättre på att se de gap mellan utsatthet och möjlighet som behöver överbryggas. Organisationer som arbetar med att ge rätt verktyg för alla barn att ta del av gemenskapen på samma villkor måste få ett bredare stöd och där kan regionen hjälpa till.

Ibland är lösningarna inte svårare än att ge ett barn tillgång till en egen välfungerande dator med internetuppkoppling för att sedan se dem förändra världen.

Willhelm Sundman (L)

oppositionsråd, Region Örebro län