Se alla

Liberalerna kräver svar kring regionens information om covid-19 vaccineringen.

Pressmeddelande

Onsdag 27 januari 2021

I onsdags den 27 januari lämnade Liberalerna in en interpellation till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Sundin (S). Vad Liberalerna kräver svar på är hur Region Örebro län säkerställer att alla invånare får information om vaccineringen på ett språk de kan förstå, samt hur regionen arbetar för att bemöta motarbetande information från vaccinmotståndare.

– Regionen har ett ansvar att alla länsinvånare får korrekt information på ett sätt som de kan ta till sig. Ingen invånare ska behöva förlita sig på alternativa informationskällor kring vaccineringen, särskilt inte på grund av bristande språkkunskaper, säger Willhelm Sundman (L)

Strax innan nyår delades den första dosen vaccin ut mot Covid-19. Vaccineringen sägs vara en vital byggsten i arbetet mot minskad spridning i rådande pandemi. Liberalerna vill nu belysa problematiken kring kunskapsluckor och utanförskap som kan vara en bieffekt av att lämnas utan samhällsviktig information gällande pandemin och framförallt vaccineringen. De trycker på vikten av att alla invånare, oavsett modersmål, ska ha rätt till att få ta del av viktig information på ett språk som de förstår.

– För mig är det viktigt att alla har samma möjlighet att ta till sig information kring pandemin, särskilt när det är regionen som ansvarar för en så viktig del av vaccineringen, säger Willhelm Sundman (L)

De senaste månaderna har vaccinmotståndare tagit till sociala medier och felaktig information beträffande vaccinet sprids inom vissa grupper. I september 2020 skrev DN/IPSOS om en undersökning där 36% av svenskar svarade att de inte skulle ta emot ett vaccin om det fanns tillgängligt, vilket motsvarar var tredje svensk. Liberalerna kräver att vaccinmotståndet bemöts och att korrekt information skickas ut till invånarna.

– Regionen kan inte ta det förgivet att alla invånare får samma information genom sociala medier. Det är viktigt att folk väljer att vaccinera sig och vi behöver på ett konstruktivt sätt bemöta påståenden från vaccinmotståndare, säger Willhelm Sundman (L)

För mer information kontakta:
Willhelm Sundman
Liberalerna i Örebro län
Tel: 070 352 94 06
E-post: willhelm.sundman@liberalerna.se

Interpellation – Om behovet av information kring vaccineringen mot covid-19