Se alla

Liberalerna kräver svar om den konstnärliga friheten inom Region Örebro län

Onsdag 31 januari 2024

Efter att det framkommit uppgifter om att Region Örebro län plockar ner konst på grund av klagomål och åsikter om konstens innehåll kräver nu Liberalerna svar från ansvarig politiker. I onsdags den 31 januari lämnade Liberalerna i Region Örebro län in en interpellation till Servicenämndens ordförande Carina Oskarsson (S) där de ställer sig frågande till varför Region Örebro län bedriver självcensur av tavlor. Liberalernas oppositionsråd, Willhelm Sundman, är starkt kritisk och menar att konsten regionen förvaltar är mer än utsmyckning.

– Tavlor som regionen hänger upp i sina lokaler är inte bara inredning. Det är konst som någon skapat för att förmedla ett budskap. Det är svagt av regionen att förhindra konstnärer att förmedla deras budskap bara för något enstaka klagomål, säger Willhelm Sundman (L)

Flera tavlor inom regionen har tagits ned på grund av påtryckningar från personal och besökare i regionens verksamhet. Många gånger rör det sig om tavlor med nakenmotiv eller politisk konst som tagits bort för att folk tagit illa upp. Regionens konsthandläggare har bekräftat att det skett åtminstone åtta gånger att tavlor med nakenmotiv plockats bort.

– Oavsett om hur många tavlor det rör sig om är det viktigt att stå upp för yttrandefriheten. Nyss handlade det om en tavla på en förlösande kvinna som tydligen var kränkande för vissa. Nästa gång kan det handla om en religiös symbol eller en prideflagga som någon kan uppröras över, men det betyder inte att vi ska plocka bort tavlan? Absolut inte, säger Willhelm Sundman (L)

Sundman som är 2: a vice ordförande i kulturnämnden tycker att Region Örebro läns okritiska censur av konsten i regionens lokaler är ett märkligt beteende. Enligt honom ska konsten vara fri och regionen ska inte vika sig efter påtryckning om vad som får visas och inte

– Det är viktigt att ansvarig politiker nu svarar på frågorna om skyddet för den konstnärliga friheten i regionen. Det behöver vara tydligt för alla vad som gäller. Vi måste sätta ner foten nu, för om gränsen för yttrandefrihet går vid naken konst, då är vi farligt långt ifrån det fria, öppna, samhället, säger Willhelm Sundman (L)

Interpellation – Självcensur av konst i Region Örebro län

För mer information kontakta:
Willhelm Sundman
Liberalerna i Örebro län
Tel: 070 352 94 06
E-post: willhelm.sundman@liberalerna.se