Se alla

Liberalerna vill att Region Örebro län ser över förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel

Pressmeddelande

Måndag 11 mars 2024

Liberalerna i Region Örebro har lämnat in en motion till Regionfullmäktige om att säkerställa att narkotikaklassade preparat inte hamnar i kriminellas händer. Förslaget betonar den ökade förekomsten av narkotikaklassade läkemedel på den illegala marknaden och dess koppling till ökad brottslighet i Sverige. Det här menar Willhelm Sundman, oppositionsråd för Liberalerna, är ett problem som Region Örebro län måste aktivt arbete emot.

Läkemedel utskrivna av svenska läkare säljs på den illegala drogmarknaden till ett högt pris som finansierar den brottslighet som vi läser om varje dag i tidningen. Dessutom ökar risken för fler att börja missbruka tung narkotika om tillgängligheten ökar. Region Örebro län måste därför ta ett större ansvar att förhindra spridningen i samhället, säger Willhelm Sundman (L)

Enligt Liberalerna finns exempel där läkare skrivit ut stora mängder narkotikaklassade preparat till kända gängkriminella och i andra fall agerat oförsiktigt i förskrivning av narkotikaklassade läkemedel. Sundman understryker trots det att majoriteten av läkare är noggranna med utskrivning av narkotikaklassade läkemedel.

Oavsett om det är på grund av oaktsamhet, bristande rutiner eller andra förklarliga skäl som inte är direkt kriminella, är det motiverat att noga granska de processer och utskrivningar som rör narkotikaklassade läkemedel. Vi måste minimera risken att dessa läkemedel potentiellt hamnar i händerna hos personer som inte är avsedda att använda medicinerna., säger Willhelm Sundman (L)

För att minska risken för att narkotikaklassade preparat hamnar i fel händer och säljs vidare illegalt föreslår Liberalerna att Region Örebro län granskar processen för utskrivning av narkotikaklassade preparat. De vill även implementera ett fördjupat kunskapsstöd genom regionala riktlinjer och stöd till vårdgivare i länet för att styra mot en minskad förskrivning av narkotikaklassade läkemedel.

Ingen ska ledas in i ett missbruk på grund av att vården hanterat narkotika på ett oansvarigt sätt. Med tydliga riktlinjer och stöd för minskad förskrivning kan regionen ta sitt ansvar i det narkotikaförebyggande arbetet, säger Willhelm Sundman (L)

Motion – Narkotikaklassade preparat får inte hamna i de kriminellas händer

För mer information kontakta:
Willhelm Sundman
Liberalerna i Örebro län
Tel: 070 352 94 06
E-post: willhelm.sundman@liberalerna.se