Liberalerna har väckt frågan om ordningsvakter inom regionens kollektivtrafik för att råda bot på den otrygghet som finns på och i anslutning av tågtrafiken. I måndags skickade Liberalernas ledamot i samhällsbyggnadsnämnden, tillika kollektivtrafiksmyndighet i regionen, Fredrik Askhem in ett ledamotsinitiativ om att tillfälligt sätta in regionala ordningsvakter inom kollektivtrafiken. Bakgrunden till förslaget är de rapporter som framkommit senaste veckan om den otrygghet som kriminella skapar på tågstationen i Kumla.

Vi kan inte låta det här fortgå. Problemet med hotfulla och kriminella personer som trakasserar tågvärdar och resenärer måste få ett stopp. Jag kan aldrig acceptera att det här förekommer på den tågtrafik som Region Örebro län är delaktig i att tillhandahålla, säger Fredrik Askhem (L).

Att det råder otrygghet på vissa allmän platser i Kumla är inget nytt men att det nu har spridit sig till tågtrafiken är oroande och problematiken har uppmärksammats av nationell media. Det har gjort att de styrande i Kumla kommun nu sätter in ordningsvakter i kommunen, en fråga som Liberalerna länge har drivit, vilket nu ser ut att bli verklighet.

Liberalerna har länge haft trygghet som en prioriterad fråga i kommunen. I flera år har vi drivit frågan om kommunala ordningsvakter i Kumla som ett komplement till polisen. Det är bra att Moderaterna och Socialdemokraterna ser resultatet av sin passiva politik i den här frågan. Synd att de inte kunde lyssnat på oss tidigare, säger Christian Liljenhed (L)

Nina Höijer (S) som är Regionråd och ansvarar för kollektivtrafikfrågor i regionen har tidigare i Nerikes Allehanda den 3 februari sagt att regionen inte kan göra så mycket då regionen inte har ansvaret. Det här har fått Willhelm Sundman, oppositionsråd för Liberalerna i Region Örebro län att reagera.

Socialdemokraterna i regionen säger att det inte har något ansvar. Men det går inte att fastna i en diskussion om vem som har ansvar, nu gäller det att ta ansvar. För det här är inget problem som enbart drabbar tåg i Kumla utan hela länet, säger Willhelm Sundman (L)

Ledamotsinitiativ – Inför ordningsvakter i kollektivtrafiken

För mer information kontakta:
Willhelm Sundman
Liberalerna i Örebro län
Tel: 070 352 94 06
E-post: willhelm.sundman@liberalerna.se