Se alla

Liberalerna vill se resultat för cancerrehabiliteringen

Pressmeddelande

Tisdag 5 april 2022

Liberalerna vill se resultat för cancerrehabiliteringen i Region Örebro län och lyfter frågan till Regionfullmäktige. I en interpellation till Regionfullmäktige skriver Liberalernas oppositionsråd Willhelm Sundman om vikten av cancerrehabiliteringens del i vårdkedjan. Sundman påpekar att den som blivit färdigbehandlad för cancer kan ha behov av eftervård och rehabilitering.

För den som överlevt en cancersjukdom blir ibland inte livet som förut. Sjukdomen eller behandlingen kan lämna kvarstående besvär som ångest över att sjukdomen snart ska komma tillbaka. Därför är vården när cancern är borta lika viktig som att få bort den, säger Willhelm Sundman (L).

Enligt de nationella vårdplanerna och hälso- och sjukvårdslagen har regionerna en skyldighet att erbjuda cancerrehabilitering. Här, menar Sundman (L), att det kan finnas ett informationsgap mellan patienters kunskap om vad de har rätt till och regionens information.

Som patient har vi många rättigheter, men det kräver att vi är medvetna om dem. Får vi ingen information om vilka möjligheter vården kan erbjuda är det svårt att begära rätt stöd, säger Willhelm Sundman (L).

Vidare hänvisar Sundman (L) till CancerRehabFonden som beskriver hur personer som fått del av rehabilitering vittnar om att det påtagligt ökat deras livskvalitet. Därför påtalar Liberalerna att det finns samhällsekonomiska vinster att göra på rehabilitering genom att den motverkar psykisk ohälsa, som depression, i patientgruppen.

Vi har problem med vårdköer i hela Sverige, men köerna för cancerrehabiliteringen får inte glömmas bort i vårdkedjan. Rehabilitering efter en cancerbehandling är ingen lyx, den är en nödvändighet för att återgå till ett fullvärdigt liv efter sjukdom, säger Willhelm Sundman (L).

För mer information kontakta:
Willhelm Sundman, oppositionsråd
Liberalerna i Örebro län
Tel: 070 352 94 06
E-post: willhelm.sundman@liberalerna.se

Interpellation – Cancerrehabiliteringens viktiga del i vårdkedjan