Se alla

Region Örebro län ska garantera alla en fast läkarkontakt

Måndag 20 juni 2022

Svar

… på debattartikel ”Hur många läkare ska regionen ha?”, NA den 9 juni.

I en artikel på NA:s debattsida den 9 juni undertecknat av ett flertal läkare inom regionens primärvård kräver de svar om primärvårdens framtid från politikerna. Undertecknade i artikeln frågar sig bland annat hur politikerna ser på det riktvärde om en specialistläkare per 1100 invånare, som Socialstyrelsen presenterat. Liberalerna ser det som ett mål vi ska nå upp till.

Liberalernas budgetförslag innehåller en tydlig indikator om antal listade patienter i primärvården per läkare som ska följas upp. I arbetat med att säkerställa en fast läkarkontakt, det vill säga en husläkare, som grunden i primärvården är det avgörande att undersöka hur det faktiskt ser ut i relationen mellan antalet läkare och listade patienter. Vi kan inte över en natt ta oss ned till den rekommendation som Socialstyrelsen har tagit fram, även om det är målet. Däremot är det viktigt att följa upp indikatorn återkommande så vi vet om vi är på väg i rätt riktning.

Liberalerna anser bland annat att läkare är bättre på att avgöra vad patienter behöver än vad politiker är.

Ska antalet läkare per listade patienter öka måste vi få fler läkare att välja allmänmedicin som specialisering. Det gör vi dels genom att ge vårdcentralerna bättre resurser och möjlighet till att handleda och utbilda nya läkare men även genom att låta läkarna ha större inflytande över hur verksamheten bedrivs. Liberalerna anser bland annat att läkare är bättre på att avgöra vad patienter behöver än vad politiker är. Därför vill vi ta bort flera av de politiska pekpinnarna som tvingar läkarna att arbeta med olika mål för att få full ersättning och sin budget att gå ihop. Det är så klart bra att en vårdcentral erbjuder läkemedelsgenomgångar eller kvalificerad hjälp att sluta röka, men det är upp till verksamheten, inte politikerna, att bestämma om insatser är nödvändiga för patientens välmående.

Det här kommer kräva en förstärkning av resurser till vårdcentralerna. För 2023 års budget satsar vi 100 miljoner kronor till primärvården. Långsiktigt kommer vi behöver göra ännu större resursförflyttningar för att mer vård ska kunna genomföras nära ute på vårdcentralerna i samförstånd med husläkaren som är patientens fasta läkarkontakt.

Det ska aldrig råda något tvivel om vem du får träffa på vårdcentralen.

För oss är det uppenbart att nuvarande styre av Region Örebro län inte är intresserade av att se de behov och den enorma potentialen som finns inom primärvården, vilket är synd. Det är enbart genom väl fungerande vårdcentraler med en kontinuerlig kontakt med en namngiven fast läkare som vi kan sänka kostnaderna inom vården. När primärvården inte har resurser att klara av sitt uppdrag kommer fler patienter att söka sig till, och behöva, den allt mer dyrare sjukhusvården.

Det är val nu till hösten och vårdens framtid kommer att avgöras beroende på vilka partier som får förtroende att styra Region Örebro läns verksamheter. Liberalerna är det parti som länge kämpat för att få till husläkarsystem där patienter listats på läkare. Det ska aldrig råda något tvivel om vem du får träffa på vårdcentralen. I stället ska det vara självklart att du ska veta vem din läkare är. Det här kommer att kräva en förändring. För den som vill se en förändring i den riktning där vi har fler läkare med mer tid till patienter på vårdcentralerna finns bara ett val, och det är Liberalerna.

Willhelm Sundman (L)

oppositionsråd, Region Örebro län